Ciasta i desery

Gotowanie krok po kroku

książka

Wydawnictwo RM
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność zapachów, aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Są one owocem cierpliwych poszukiwań i pasji milionów kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, którzy eksperymentują we własnej kuchni.

Dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić kremy, słodkie sosy i musy, tarty, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach.
Chlebek bananowo-orzechowy, ciasto marchewkowe, pannacotta, tiramisu -- w przyrządzaniu tych smakołyków pomogą Ci również rady autorki i mistrzów kuchni.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 23.10.2015

RECENZJE - książki - Ciasta i desery, Gotowanie krok po kroku

4.4/5 ( 5 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

Joanna Ż.

ilość recenzji:81

brak oceny 20-08-2018 15:43

"Ciasta i desery krok po kroku" Moim zdaniem książka jest skierowana do osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną. Biorąc książkę w ręce niemal od razu zauważamy jej szczegółowość. Przepisy są tak fantastycznie napisane wszystko jest szczegółowo pokazane, że nawet osoba początkująca nie będzie miała żadnego problemu z zrobieniem czegoś słodkiego. Jest to książka dość obszerna chociaż liczy tylko 57 przepisów a stron 192. Sami widzicie jak dokładnie muszą być opisane przepisy????. Myślę, że każdy miłośnik ciast i deserów znajdzie dla siebie coś godnego uwagi. Książka podzielona jest na 5 działów, a każdy dział na poddziały:

1. Kremy i sosy
Krem angielski, krem do ciast,krem migdałowy, krem cytrynowy, mus czekoladowy, ganasz czyli krem czekoladowy oraz panna cotta.
Sosy i dodatki:
Karmel, sos karmelowy z solonym masłem, sos czekoladowy, przecier z czerwonych owoców, puree z czerwonych owoców, bita śmietana, lukier, lukier czekoladowy.
2. Proste przepisy na proste ciasta
Ciasta klasyczne:
Ciasto jogurtowe, przepis "prawie jak na ciasto 4/4", ciasto marmurkowe,
Desery czekoladowe:
Sos czekoladowy z pieca, ciasto czekoladowe bez mąki, brownie, truflowe ciasto czekoladowe.
Wypieki amerykańskie:
Ciasto marchewkowe, chlebek bananowo- orzechowy, piernik.
3. Ciasta różne
Ciasto ptysiowe, mini ptysie, profiterolki, eklerki z czekoladą, ciasto francuskie domowej roboty, mille- feuilles, czyli "tysiąc listków", tiramisu, sernik z sera mascarpone, rolada z dżemem, ciasto z makiem, deser "Charlotte" z biszkoptami i musem czekoladowym, torcik lodowo - bezowy Vacherin"
4. Ciasteczka
Bezy, muffiny z jagodami, muffiny z czekoladą, muffiny z bananami, muffiny zbożowo - rodzynkowe, muffiny owsiano - jabłkowe, Magdalenki, czekoladowe makaroniki, makaroniki z dżemem malinowym, makaroniki z sosem karmelowym, amerykańskie pączki doughnutsy, lukier z syropem klonowym, ciasteczka z czekoladowymi piegami, scones, czyli kruche bułeczki, bretońskie ciasteczka maślane.
5. Torty
Kruche ciasto na tartę, flan z ciastem, tarta cytrynowa z bezą, tartaletki z kiwi i mascarpone, tartaletki z truskawkami.

Poziom trudności przepisów nie jest trudny wystarczy postępować według wskazówek, wtedy na pewno wszystko się uda i będzie smaczne ????.



Książka jest bardzo solidnie wydana, i posiada przepiękne ilustracje, które są bardzo pomocne. Czcionka jest dośc duża co ułatwia czytanie i nie trzeba zbytnio się skupiać na tekście.
Publikacja może z powodzeniem posłużyć nam nie tylko do przyrządzania prostych słodkich deserów na co dzień ale również do przygotowania smacznego specjału na jakieś rodzinne spotkania czy przyjęcia. Lektura bardzo mi się spodobała i gorąco ją polecam, moim zdaniem książka nadaje się jak najbardziej na prezent młodej osobie, która pasjonuje się wypiekami.

Marta mama Nikusia - ksiazeczki-synka-i-coreczki

ilość recenzji:1

brak oceny 21-05-2013 12:47

Wydawać by się mogło, że jest to kolejna książka kucharska jakich wiele, ale tym razem może nas ona zaskoczyć. Jej zdjęcia nie są takie zupełnie zwyczajne. Po pierwsze jest ich naprawdę dużo, po drugie naprawdę prezentują gotowanie krok po kroku, a po trzecie są niezwykle symetryczne przez co w książce panuje jeden ogromny porządek :) Wszystkie zdjęcia są numerowane, ich numerki odpowiadają numerom w sposobie przygotowania. Moim zdaniem jest to naprawdę bardzo pomysłowa i przedstawiona w przejrzysty i łatwy w zrozumieniu sposób książka. Przepisy te są na ogół banalnie proste, a te które wydają się nieco trudniejsze dzięki tak dokładnym instrukcją wcale już takie nie są :)