Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Grill (twarda)

50 łatwych przepisów

książka

Wydawnictwo Olesiejuk
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Czy jest coś przyjemniejszego niż relaksujący posiłek na świeżym powietrzu na werandzie lub w ogrodzie, późną wiosną lub wczesnym latem? Gdy zapada zmrok, węgle na grillu jarzą się czerwonym światłem, a powietrze wypełnia cudowny zapach pieczonego mięsa, któremu trudno się oprzeć. Sącząc z kieliszka dobre wino lub popijając chłodne piwo, niecierpliwie oczekujesz kolejnej przyjemności: skosztowania soczystego befsztyka, wyśmienitego łososia lub smacznej polenty z serem gorgonzola. Powoli nadchodzą twoi przyjaciele, wesoło gawędząc, śmiejąc się i wymieniając nawzajem grzeczności. Grillowanie jest nie tylko najbardziej nieformalną formą odbywania posiłku, jest także doskonałą możliwością dzielenia radości i przyjemnych chwil w gronie bliskich sobie ludzi.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 22.04.2014

RECENZJE - książki - Grill, 50 łatwych przepisów

4.4/5 ( 9 ocen )
  • 5
    6
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

emma tetka

ilość recenzji:426

brak oceny 7-07-2014 21:25

Zastanawialiście się czasem co zamiast tradycyjnych kiełbasek mogłoby znaleźć się na Waszym grillu? Otóż wygląda na to, że bardzo wiele innych smakołyków, a inspiracją do tego stała się dla mnie publikacja pt. ?Grill. 50 łatwych przepisów?. Z książki dowiedziałam się nie tylko o tym co grillować ale również jak robić to najwłaściwiej.
Na wstępie znalazłam małe abc grillowania. Następnie aż 50 różnorodnych przepisów. Wyselekcjonowali je Szefowie Academia Barilla, międzynarodowego ośrodka zajmującego się szerzeniem włoskiej kultury gastronomicznej. Jednak spokojnie, przepisy są jak najbardziej uniwersalne i sprawdzą się z powodzeniem również w naszych polskich realiach.
Przepisy podzielono na 3 podstawowe działy: mięso, ryby oraz dania z owoców i warzyw. Przepisy nie są też zbyt skomplikowane a produkty potrzebne do ich przygotowania popularne i ogólnodostępne. Ich autorzy dużą uwagę przywiązują do aromatycznych przypraw, których w tych przepisach zdecydowanie nie brakuje.
Ogólnie książka przypadła mi do gustu. Mimo, że przepisy są proste i raczej mało pracochłonne efekt końcowy naprawdę bywa imponujący i pyszny. Takich właśnie inspiracji szukałam. A, że sezon grillowy w pełni na pewno przetestuję kilka szczególnie interesująco zapowiadających się propozycji.
Publikacja, co widać gołym okiem, ma dość niecodzienny kształt. Na pewno ułatwia to odnalezienie jej na półce i wyróżnia na tle innych książek. Każdy przepis, co ważne, wzbogacony jest o ilustrację gotowego dania oraz informacje odnośnie czasu przygotowania, pieczenia, stopnia trudności czy czasie marynowania jeżeli jest to konieczne. Z każdego przepisu otrzymamy 4 porcje toteż każdorazowo składniki potrzebne do jego przygotowania podawane są w odpowiednich do tego ilościach. Pod listą składników znajduje się krótki aczkolwiek przystępny i zrozumiały, przedstawiony krok po kroku sposób przygotowania potrawy. Całość prezentuje się więc bardzo klarownie i przejrzysto. Jedno danie = jedna strona, tak jak lubię.
Pozostaje mi nic innego jak tylko zachęcić do sięgnięcia po prezentowany egzemplarz i cieszyć się urokami lata wraz z bliskimi przy wypełnionym po brzegi grillu. Myślę, że tym razem uda mi się ich zaskoczyć czego i Wam życzę. Smacznego ;)