Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Język baklawy. Wspomnienia

książka

Wydawnictwo Czarne
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

`Język baklawy` to zaproszenie, aby usiąść przy stole wraz z rodziną Diany, dzieląc z nimi ten niezwykły czas wspólnych posiłków.
Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i rozdarciu między dwoma światami. Amerykański sen o sukcesie ma obiecujący smak lodów waniliowych w czekoladowej skorupce, ale też mdły posmak koktajli mlecznych. Natomiast Jordania to kraj tajemnicy, prostego życia, nowych zapachów, wyrazistszych smaków i niekończących się przyjęć. Tu wszystko jest inne, być może bardziej prawdziwe, ale okazuje się, że powrót nie jest prosty, nawet dla tęskniącego za bliskimi i rodzimą ziemią ojca Diany. Po każdym pobycie w ojczyźnie z rozgoryczeniem wraca do Ameryki i... `gotuje, żeby pamiętać, ale im więcej gotuje, tym bardziej zapomina`. Smaki tej `kuchni wspomnień` autorka przybliża w licznych przepisach towarzyszących kolejnym opowieściom.

`Czy to nie zabawne, że w powieściach nie ma prawie nic o jedzeniu?` - pyta w pewnym momencie bohaterka książki. - Na przykład w Powrocie do Howards End zawsze rozmawiają o domach i pieniądzach, ale można by pomyśleć, że wtedy ludzie w ogóle nic nie jedli`. Tą bohaterką jest sama autorka - Diana Abu-Jaber. W jej własnej książce jest mnóstwo o jedzeniu. O smakach i zapachach pisze z taką samą pieczołowitością i fantazją jak o uczuciach. Dowiadujemy się jak zrobić kibbeh, którym ojciec Diany poczęstował jej pierwszego amerykańskiego adoratora, zanim wyrzucił go za drzwi (`Kibbeh dla kowboja`), jak przyrządzić baklawę podaną przez jordańską ciotkę autorki w czasie ważnej narady rodzinnej (`Poetyczna baklawa kiedy trzeba kogoś uwieść`) i jak ugotować bób dla mężczyzny, na którego czekało się całe życie (`Ful dla ukochanego`). Jednak nie tylko przepisy warto zapamiętać z książki Abu-Jaber. To wzruszająca i wyjątkowo zabawna opowieść o dzieciństwie, rodzinie i życiu na styku dwóch kompletnie różnych kultur (i dwóch różnych kuchni).`
Ludwika Włodek

`W Języku baklawy Diana Abu-Jaber opowiada czytelnikom historie zasłyszane w dzieciństwie od ojca. Z pozoru dotyczą spraw tak przyziemnych, jak gotowanie i jedzenie, ale tak naprawdę mówią o pięknie, przyjaźni, miłości i więzach rodzinnych. To tymi wartościami autorka przepełnia swe ciepłe, zabawne i wciągające wspomnienia (dodatkowo opatrzone z przepisami!), podążając za swą nomadyczną rodziną z Nowego Jorku do Jordanii i z powrotem.`
Elle

`Czarująca książka. [...] Piękne wspomnienia o domu rodzinnym, przepysznym jedzeniu i trudnym życiu emigranta.`
O: The Oprah Magazine


Diana Abu-Jaber - amerykańska pisarka pochodzenia jordańskiego. W 1993 roku zadebiutowała powieścią Arabian Jazz, za którą otrzymała m.in. Oregon Book Award i była nominowana do PEN/Hemingway Award. Jej kolejne powieści Crescent i Origin zostały doskonale przyjęte i także wielokrotnie nagrodzone. Najnowsza książka Diany Abu-Jaber Birds of Paradise ukazała się jesienią 2011 roku. Autorka wykłada na Portland State University.

Przekład z języka angielskiego: Dominika Cieśla-Szymańska
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Czarne
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 11.06.2012

RECENZJE - książki - Język baklawy. Wspomnienia

4/5 ( 2 oceny )
  • 5
    0
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0