książka
Wydawnictwo Czarne |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Wzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym kontynencie pomagają znaleźć silne więzi rodzinne i tradycja, w tym kulinarna. Jednak wraz z upadkiem kolonializmu i dojściem do władzy Idiego Amina rodzina Yasmin znów musi ruszyć w drogę. Nie zabiera jednak z sobą zdjęć ani innych pamiątek dawnego życia, tylko smaki ulubionych potraw. To właśnie w kuchni - zapiekance pasterskiej z dodatkiem chili czy domowym curry - kondensuje się skomplikowana historia zmierzchu imperium brytyjskiego.`Przepyszna, wyrazista proza i jeszcze smaczniejsze przepisy; piękna historia pewnej hinduskiej rodziny, opowieść o wspomnieniach i posiłkach, które łączyły kolejne pokolenia; nadaje nowego znaczenia określeniu soul food - pokarm dla duszy.`
Meera Syal
Yasmin Alibhai-Brown - jest jedną z najbardziej znanych brytyjskich dziennikarek, zajmuje się przede wszystkim kwestiami rasowymi, polityką, wielokulturowością i prawami człowieka; pisze między innymi dla Independent, regularnie występuje też w radiu i telewizji. Jest autorką kilku książek, w tym Who Do We Think We Are? oraz Mixed Feelings. Zdobyła wiele nagród, m.in. Nagrodę BBC Asia za osiągnięcia pisarskie (1999), Nagrodę im. Georga Orwella (2002) oraz dziennikarską nagrodę EMMA (2004).
Przekład z języka angielskiego: Dobromiła Jankowska
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Czarne |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 02.04.2014 |