Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Kuchnia podlaska

Polska kuchnia regionalna

książka

Wydawnictwo Olesiejuk
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Mówi się o niej `tygiel smaków`. Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania, ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka- Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 26.10.2015

RECENZJE - książki - Kuchnia podlaska, Polska kuchnia regionalna

4.2/5 ( 5 ocen )
  • 5
    3
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0