Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przewodnik kulinarny Pascala. Polska

książka

Wydawnictwo Pascal
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Kuchnia polska jest różnorodna, gdyż obecne są w niej elementy tradycji kulinarnych narodów żyjących przez wieki obok siebie: Żydów, Ukraińców, Białorusinów i Litwinów. Mazowsze - kraina mazurków Chopina, monotonnych, nizinnych krajobrazów, na które składają się piaszczyste drogi, bezkresne pola i łąki z makami i chabrami, rosochate wierzby na miedzach - urosło do ranki symbolu narodowego. Najpiękniej jest tu od wiosny do jesieni, gdy wierzby mają liście, a w Żelazowej Woli odbywają się koncerty chopinowskie. W ten sielski pejzaż, poza mazowiecką prowincją z cudowną przyrodą puszczy, gdzie zachowały się urocze dworki, wspaniałe parki i drewniane kościółki, przetrwał folklor i sztuka ludowa, wpisuje się także Warszawa - aglomeracja żyjąca na wysokich obrotach, do dziś przypominająca ogromny patchwork, na którym kawałki kolorowego materiału w ciekawy deseń pozszywane są ze zgrzebnym, burym suknem.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Pascal
Oprawa: twarda
Wprowadzono: 29.07.2006

RECENZJE - książki - Przewodnik kulinarny Pascala. Polska

4.5/5 ( 4 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0