SMAK. Świadome odżywianie, świadome życie
książka
Wydawnictwo Czarna Owca |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Jak osiągnąć zdrową wagę i spokój ducha bez wyrzeczeń i poczucia winy.Rozsądek mówi nam, że aby stracić na wadze, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Coś jednak powstrzymuje nas przed tymi zmianami. Przystępujemy więc do programu odchudzania z jak najlepszymi chęciami, jednak nie udaje nam się utrzymać na właściwym kursie. Ani niezliczone diety-cud, ani wydawane na odchudzenie miliardy nie pomagają nam zrzucić wagę i poczuć się lepiej.
Wielu z nas wciąż trwa w błędnym kole wstydu i poczucia winy. Niezliczone godziny trawimy zamartwiając się tym, co zjedliśmy albo zastanawiając się, czy ćwiczymy wystarczająco dużo, słowem, czyniąc sobie wyrzuty z powodu czegoś, co już się stało. Tkwiąc w tym, co było, nie potrafimy żyć w teraźniejszości - w jedynej chwili, w której faktycznie możemy coś zmienić w swoim życiu.
W książce "Smak. Świadome odżywianie..." światowej sławy mistrz zen, Thich Nhat Hanh, oraz naukowiec-dietetyk z Harvardu, Lilian Cheung pokazują, jak raz na zawsze położyć kres zmaganiom z wagą. Oferując praktyczne narzędzia, w tym: metodę wytyczania osobistych celów, szczegółowy poradnik odżywiania oraz plan praktykowania uważności w życiu, autorzy pomagają nam uświadomić sobie korzenie naszych nawyków, a następnie prowadzą nas ku przemianie. "Smak. Świadome odżywianie..." wprowadza nas w praktykę uważności i pokazuje, jak ją zintegrować z codziennym życiem - posiłkami, aktywnością ruchową i wszystkimi innymi sferami naszego funkcjonowania, aby świadomość i przytomność weszły nam w krew.
Thich Nhat Hanh, mistrz zen, działacz na rzecz pokoju na świecie, autor 35 książek, był przedstawiony przez Martina Luthera Kinga jako kandydat do Pokojowej Nagrody Nobla. Obecnie mieszka w Plum Village, stworzonym przez siebie ośrodku medytacyjnym we Francji, i podróżuje po całym świecie, nauczając sztuki uważnego życia. Więcej informacji można znaleźć na stronie jego wspólnoty duchowej www.plumvillage.org.
Dr Lilian Cheung - jest wykładowcą i dyrektorem katedry promocji zdrowia w ramach Wydziału Żywienia w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda. Należy też do zespołu badaczy tamtejszego Ośrodka Badań Profilaktyką Żywieniowo-Ruchową i jest założycielką oraz szefem redakcji The Nutrition Source, www.thenutritionsource.org, witryny internetowej Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda, przeznaczonej zarówno dla zwykłych konsumentów, jak i dla specjalistów opieki zdrowotnej oraz dziennikarzy. Od 1997 r. pani Cheung zgłębia zen pod kierunkiem Thich Nhat Hanha.
tytuł oryginału: Savor. Mindful Eating, Mindful Life
przekład: Jerzy Paweł Listwan
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Czarna Owca |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 23.03.2011 |