Technologia gastronomiczna. Podręcznik
podręcznik
Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli procesu technologicznego w uzyskaniu potraw i napojów wysokiej jakości oraz przyczynić się do podniesienia świadomości znaczenia jakości dla osiągnięcia sukcesu zakładu gastronomicznego, ale także satysfakcji klientów z oferowanych potraw i napojów.Książka jest adresowana do studentów kierunków związanych z gastronomią i hotelarstwem, technologią żywności i żywieniem człowieka, żywieniem człowieka i oceną żywności oraz dietetyką, jak również do pracowników zakładów gastronomicznych, zainteresowanych uzupełnianiem posiadanej wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej.
Podręcznik zawiera charakterystykę zakładów gastronomicznych istotną z punktu widzenia technologii gastronomicznej oraz procesów technologicznych przeprowadzanych w zakładach różnego typu. Uwzględniono specyfikę przygotowania potraw z różnych grup surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zakąsek, zup i sosów, deserów, ciast i napojów. Omówiono systemy technologiczne produkcji potraw, projektowanie nowych potraw i aspekty higieniczne produkcji gastronomicznej. Podręcznik wzbogacono także o rozdział omawiający nowe trendy technologiczne w gastronomii, takie jak: kuchnia molekularna, food pairing, zwiękŞszenie udziału i rozwój dań prozdrowotnych. Każda z grup tematycznych zawiera zagadnienia uwzględniające wpływ procesu technologicznego na wartość odżywczą, jakość sensoryczna i bezpieczeństwo zdrowotne uzyskanych potraw.
Szczegóły | |
Dział: | Podręczniki szkolne |
Wydawnictwo: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa: | twarda |